dinsdag 23 oktober 2012

EEN TROUWFEEST IN M'BOUR

Zondag.
Deze morgen zijn we naar een plaats geweest met hotels. Ik mocht even zwemmen in een hotel, waar nu maar 2 mensen waren. er kunnen er wel 300 slapen. Maar het is erg warm in Senegal nu en de toeristen komen pas in de winter. De hotels zijn een beetje vervallen...
In de namiddag gingen we naar een trouwfeest. Voor het huis waar de meneer die trouwt woont, zitten heel veel mensen die sjieke kleren aanhebben. Het zijn de vrouwen. De mannen lopen rond en zitten in het huis. Een groepje speelt djembé en zingt en de vrouwen dansen. de muziek is heel luid. De auto's kunnen niet meer door. Het feest duurt 2 dagen. gisteren gingen de mannen naar de moskee met de bruidegom. De bruid blijft in haar huis met haar vriendinnen en nichten en tantes en mama en oma... Ze wordt mooigemaakt. Ze doen heel veel schmink op en mooie kleren.
Meneer en mevrouw Sène bleven de zaterdag tot 3 u ' s nachts op het feest. wachten op de bruid die komt, dansen, veel praten.
We gingen na de trouw op bezoek bij Tening, een vriendin van mama die vroeger bij meneer Sène werkte ( eten maken, voor de kinderen zorgen) Ze heeft nu zelf kinderen en woont aan de rand van de stad in een hut. Ze is erg arm. We hebben boekentassen en sandalen en kleertjes gegeven. Mama geeft ook geld zodat de kinderen naar school kunnen. De goeie scholen ( privéscholen ) kosten erg duur (200 € per maand ongeveer) Als ze naar een goeie school gaan , kunnen ze later misschien werk vinden en geld verdienen.
Vandaag heb ik mijn plastieken slippers weggegeven aan de talibé, mijn tenen deden pijn en zij hebben geen schoenen. De talibé zijn jongetjes die de koran leren en op straat moeten leven overdag. Ze bedelen en vragen eten aan de huizen. Ze krijgen de restjes. er zitten er altijd bijna 10 voor de deur van meneer Sène. Ze spelen dan en wachten op eten. Ze slapen in een huis van een meneer die hen de koran leert.

Jannes is echt heel flink en enthousiast. We worden 100 % ondergedompeld in de Senegalese way of life. Véél geduld hebben, wachten wachten,wachten... Veel tijd besteden aan goeiedag zeggen , vragen hoe het met iedereen gaat enz.  Hier is geen haast. Dat is wel wennen als je van de éne op de andere dag binnenstapt in zo'n andere wereld. geduld geduld geduld. En gelukkig heeft jannes die. Hij vindt het allemaal heel raar en anders, maar hij wacht geduldig mee, houdt zich bezig met kleine dingen. Doet alles  op z'n gemak ( ook wel zijn aard...)
Hij doet erg z'n best om te communiceren, zegt vriendelijk goeiedag aan iedereen, klaagt en zaagt niet over de hitte ( 40°C in de zon, 33 in de schaduw.) het koelt niet af. we zweten de hele dag door. 
Het Senegalees eten vindt hij heel lekker en met z'n handen eten super ! Hij is overal erg in geïnteresseerd en stelt vel vragen. 

wandelen aan de zee in saly

heetwarm ! Ik spring in het zwembad !

mmm lekker Senegalees eten met de hand!

het trouwfeest


op bezoek bij tening, dit zijn haar 3 kindjes Diarra, Ami en Moussa
 Ami is heel blij met de pop van Seth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten