vrijdag 26 oktober 2012

WOENSDAG: DELTA SINE SALOUM - DORPEN - AAPJES - SCHELPENEILAND

woensdag
Vandaag stonden we vroeg op om te vertrekken naar de brousse. El hadj, de chauffeur die mama al lang kent ( van toen ze hier woonde) gaat mee en dane, mijn Senegalese vriend.
Het is lang rijden, op een zandpiste ( zoals een rally) . We zien veel baobabs en palmbomen, veel mooie vogels en huttendorpen. We stoppen in een dorp, er komen veel kindjes die ' toubab toubab' roepen. mama geeft een beetje geld aan de mama van de familie en aan een mevrouw die net 5 dagen geleden een baby kreeg. Het is hier heeeeel warm in de brousse.
We rijden verder tot we aan water komen ( delta van de siné saloum) .Hier leven heel veel vogels en zijn er overal mangroves ( struiken met oesters) Ze vissen ook garnalen. We maken een boottochtje met een piroque, een houten boot, net een kano.
Op de terugweg stoppen we bij de heilige baobab. Hij is supergroot. ik kruip erin met dane. Er wonen vleermuizen in ! Vroeger begraafden ze de mensen in de baobabs. We bezoeken  ook het schelpeneiland, dat ligt vol schelpen, overal ! We moeten over een lange brug wandelen want er mogen geen auto's op het eiland. Als het vloed is kan je ook met een piroque. Mama koopt veel sleutelhangers met dieren uit ebbenhout aan, om thuis te verkopen voor de kindjes in Senegal.
Ik krijg een strooien hoed met kleuren.
We stoppen nog aan de vismarkt in Joal ( een stad) , amai, zoveel houten gekleurde vissersboten die toekomen ! En zoveel mensen die staan wachten op de vis ! het stinkt hier wel heel erg en overal is het vies.
Mama werkte , toen ze hier een jaar woonde, af en toe in het weekend in een sjiek hotel, club Aldiana. Ze zorgde daar voor de kinderen en deed spelletjes en uitstappen, ... Het hotel is nu al 5 jaar gesloten en het is een ruïne geworden . het strand is ook heel vies, alles is kapot en mama zegt dat het héél mooi en sjiek was, voor de rijke Duitse en Belgische toeristen. We bezoeken het kapotte hotel.

koeien (magere) in de brousse. Op weg naar de Siné saloum delta



 een dorp in de brousse








 pelicanen en andere vogels. heel veel !




de siné saloum delta met de boten ( piroques)





de grote heilige baobab



 de piste ( boven ) en aapjes op de weg ( onder )

club aldiana ( hotel waar mama in 1999 af en toe werkte ) : leeg en verwoest
 




We zijn terug thuis als het donker wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten